Kräsna barn och billig mat

Om man är ensamstående är det lätt att bara laga den mat som man själv tycker om. Har man en familj med partner och barn ska helt plötsligt alla äta maten. Att stå och laga flera rätter samtidigt är varken smidigt eller ekonomiskt. Men hur ska man egentligen göra för att alla ska äta?

Alla gillar inte allt

Man kan inte räkna med att alla i en familj ska gilla allt, men alla kan inte heller förvänta sig att alltid få den mat man gillar. Man måste helt enkelt vänja sig vid att äta olika saker. Om man inte gillar såsen får man helt enkelt äta potatis. Som förälder gäller det att vara konsekvent. Om det inte finns några speciella skäl till att man inte kan äta maten ska det som serveras ätas. Den som bara inte tycker om maten får inte ta en smörgås eller godis istället. Oftast kan man äta något av det som finns på bordet, antingen potatis, ris, kött eller grönsaker. Maten ska dock räcka till alla. Ett barn får alltså inte lasta på massor av köttbullar på tallriken bara för att det fått för sig att hen inte gillar potatis.

Få i barnen grönsaker

Att få i barn grönsaker är inte alltid så lätt. Ett alternativ är att blanda grönsakerna i köttbullar eller biffar. I potatismos kan man också blanda i blomkål eller broccoli. Det kan barnet inte plocka bort och ofta påverkas inte smaken speciellt mycket. Även i köttfärssås kan man blanda ner krossade tomater, riven morot, lök och mycket annat utan att barnen märker av det.

Självplock kan motivera

Om barnen får vara med och plocka eller kanske odla grönsaker kan de bli mer motiverade till att också äta dem. Att besöka gårdar som erbjuder självplock kan alltså vara både ett nyttigt och ekonomiskt val.