Billiga sätt att hålla din cykel i bra skick som du kan göra själv

Att underhålla sin cykel behöver inte vara dyrt eller tidskrävande. Med några enkla och kostnadseffektiva åtgärder kan du hålla din cykel i toppskick och säkerställa att den presterar bra år efter år. Dessutom kan det vara väldigt tillfredsställande att sköta om sin cykel själv. I den här artikeln kommer vi att utforska olika billiga sätt att sköta om din cykel.

Håll kedjan ren och smord

En av de viktigaste delarna på din cykel att underhålla är kedjan. En ren och välsmord kedja minskar friktionen och förhindrar slitage på andra delar av cykeln.

För att rengöra kedjan behöver du bara följa dessa enkla steg:

 • Ta bort smuts och gammal olja från kedjan med en trasa och lite avfettningsmedel.
 • Skölj kedjan med vatten och torka den ordentligt.
 • Applicera en lämplig kedjeolja jämnt längs hela kedjan. Vrid pedalerna bakåt för att sprida ut oljan.
 • Torka bort överflödig olja med en ren trasa för att förhindra att smuts fastnar på kedjan igen.

Kontrollera och pumpa däcken regelbundet

Däckens tryck har stor betydelse för hur bekvämt och säkert din cykel rullar. För att spara pengar på däckbyte och för att undvika onödiga punkteringar är det viktigt att kontrollera däcktrycket regelbundet.

 • Kontrollera däcktrycket minst en gång i månaden. Använd en däcktrycksmätare om det behövs. Däcktrycket bör vara inom det rekommenderade området som anges på däckens sida.
 • Fyll på luft vid behov. En cykelpump med en tryckmätare kan vara en bra investering för att säkerställa att trycket blir rätt.
 • Kontrollera också däcken för eventuella sprickor, skärsår eller andra skador. Byt ut ett däck som är allvarligt skadat för att undvika olyckor.

Juster och smörj dina bromsar

Bromsarna är en avgörande komponent för din säkerhet på cykeln, och att hålla dem i bra skick behöver inte kosta mycket. Med några enkla justeringar kan du förbättra bromsarnas effektivitet.

För att justera och smörja bromsarna behöver du göra följande:

 • Kontrollera bromsbeläggen för slitage. Om de är slitna, byt ut dem mot nya. Bromsbelägg är relativt billiga och lätt tillgängliga.
 • Justera bromsarna så att de ligger jämnt och nära fälgen, utan att röra vid hjulet när det inte bromsas.
 • Smörj bromsvajern för att säkerställa smidig funktion. Använd några droppar olja och se till att oljan når hela vajern.

Håll cykeln ren och fri från rost

En regelbundet rengjord cykel inte bara ser bättre ut, utan det kan också förlänga livslängden på dess komponenter, inklusive ramen. Rikta in dig på att rengöra din cykel efter varje längre tur eller minst en gång i månaden under de långa cykelsäsongerna.

Följ dessa steg för att hålla din cykel ren:

 • Tvätta cykeln med tvållösning och en mjuk borste eller svamp. Fokusera särskilt på kedjan, dreven och hjulen.
 • Skölj av all tvål och smuts med vatten och torka cykeln ordentligt med en torr trasa för att förhindra rost.
 • För att förhindra rost, applicera ett tunt lager olja på metallkomponenter som kedja och vajrar. Smörj också andra rörliga delar vid behov.

Regelbundet underhåll och omsorg om din cykel kan förhindra större och mer kostsamma reparationer i framtiden.

Genom att följa dessa enkla och billiga metoder kan du njuta av en välfungerande cykel under en lång tid. Investera en liten del av din tid varje månad så håller du din cykel i gott skick och får en smidig och säker cykelupplevelse. Ha alltid ett gott underhållstvätt nära till hands och glöm inte att regelbundet kolla på alla delarna. Din cykel kommer tacka dig.

Vanliga frågor

Hur ofta bör jag smörja kedjan på min cykel?
Det beror på hur ofta du använder din cykel och under vilka förhållanden. Generellt sett rekommenderas att du smörjer kedjan var 100-200 km eller en gång i månaden, beroende på vilket som kommer först. Om du cyklar i regniga eller dammiga förhållanden, kan det vara nödvändigt att smörja kedjan oftare.

Vilken typ av olja ska jag använda för att smörja kedjan?
Det finns specifika cykelkedjeoljor tillgängliga som är formulerade för att passa olika förhållanden. Det är bäst att använda en högkvalitativ kedjeolja som är anpassad för din cykel och de förhållanden du vanligtvis cyklar i. För torra förhållanden kan en torr kedjeolja vara lämplig, medan en våt kedjeolja kan vara bättre för regniga eller leriga förhållanden.

Kan jag använda en vanlig luftkompressor för att pumpa mina cykeldäck?
Ja, du kan använda en luftkompressor för att pumpa dina cykeldäck, men se till att du har rätt adapter för cykelventilen (Presta eller Schrader). Det är också viktigt att kontrollera däcktrycket noggrant och undvika att överpumpar däcken, eftersom det kan orsaka skador.

Hur ser jag om mina bromsbelägg behöver bytas?
Kontrollera bromsbeläggen för tecken på slitage. Om det finns mycket lite av bromsbeläggets material kvar (mindre än 1-2 mm) eller om de är ojämnt slitna, är det dags att byta ut dem. Nya bromsbelägg förbättrar bromseffektiviteten och ökar säkerheten.