Att äta billigt

Det finns flera sätt att äta billigt och hälsosamt på. Många tror att det är billigt att köpa snabbmat och halvfabrikat men så är inte fallet. Det billigaste sättet att äta är helt enkelt genom att laga maten själv. Det är betydligt billigare att köpa ett kilo köttfärs, några ägg och lite kryddor för att göra egna hamburgare än vad det är att köpa färdiga sådana. Men hur kan man äta ännu billigare?

Laga större mängder

Ett smart sätt att spara pengar på är genom att laga större mängder mat och sedan portionerar man upp den i matlådor eller liknande. Man kan också med fördel frysa in lagad mat till senare. Det här är smart om man till exempel stöter på olika råvaror med kort datum till bra pris.

Undvik lunchen på stan

Istället för att gå ut på stan och äta lunch blir det en hel del billigare att ta med sig en egen matlåda till jobbet. Man får räkna med att en dagens kostar omkring 100 kronor på restaurang. En matlåda hemifrån kostar inte en bråkdel av det. Dessutom vet man vad man äter och om man har någon sorts allergi slipper man oroa sig för vad som verkligen finns i maten. Dessutom är det betydligt mer miljövänligt att ta vara på rester istället för att köpa ny mat.

Pizza och annan snabbmat då och då

Ibland kan det vara gott att unna sig en pizza eller hamburgare men om man vill äta så billigt och hälsosamt som möjligt bör det inte bli för ofta. Ett bättre alternativ är att man gör en egen pizza hemma. Det krävs inte speciellt många ingredienser för att pizzan ska blir bra. Då kan också hela familjen vara med och hjälpa till, lägga på pålägg på sin del av pizzan och så vidare.

Det gör också stor skillnad att handla på den billigaste mataffären, så med lite jobb för att jämföra finns det pengar att spara.