Nyhetsartikel: Ät upp din gamla mat! SVT
(Kategori Mat)
Postat av webbmaster
tisdag 17 november 2015 - 08:48:15


Ät upp din gamla mat 
Sjutton år gammal sirap och elva år gamla konserver – helt okej att äta. Hygienprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham guidar oss genom massor av mat som slängs på tok för tidigt.


En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs i onödan och med kampanjen #restfest försöker SVT att få folk att uppmärksamma detta. Marie-Louise Danielsson-Tham, proffesor i livsmedelshygien, tror att matsvinnet beror på rädsla. 
– Vi vågar inte lita på våra egna sinnen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham. Smaken, synen, lukten. Vi måste skaffa kunskap och lita på de sinnen som människan alltid har gjort. Detta kan du äta fast datumet gått ut: 

1. Konserver Har du konserver med utgånget bästföre-datum ska du öppna burkarna och hälla över i en gryta. Kolla sen i burken och är metallen eller lackeringen oförändrad är det okej. Om färgen har flagnat innuti kan farliga metaller finnas i produkten och då ska den slängas. Annars är det bara att koka fem minuter för säkerhets skull. 

2. Mjölk Titta på den, lukta på den, smaka på den. Känns det okej är det inget att oroa sig för. Bästföre-datum betyder att fabrikanten säger att produkten har samma egenskaper som när den var ny. Många tillverkare är lite rädda för sitt rykte och sätter ett för kort bästföre-datum. Mjölk är ett paradexempel på det. 

Läs hela texten, klicka här:Den här nyhetsartikeln är från LEVA BILLIGT
( http://levabilligt.se/news.php?extend.313 )