Välkommen
Användarnamn:

Lösenord:
Kom ihåg mig

[ ]
Redaktion

Webbmaster och Redaktör
för
Leva Billigt


t_hatt_5119.jpg

© Göran NK Torin
fotograf & frilansjournalist
Snigelpost shy.png
Holnersgata 4
794 91 SKATTUNGBYN
0250-55 13 30
070-668 11 38
Sänd mail till info(snabela) levabilligt.se
Räknare
Denna sida idag
Totalt: 8
unika: 7

Denna sidan någonsin...
Totalt: 198157
unika: 120466

Webbplats...
Totalt: 456401
unika: 191935
Ny livsstil

Dessa bilder speglar 
innehållet på Leva Billigt

Jordgubbar 3 B.jpg
Färska jordgubbar med grädde

amhult_2968.jpg
Spaning efter nytt boende

as_i_gen_4170.jpg
Färdiglagat smakar
"as igen" !


applesylt_4784.jpg
Hemlagat äpplemos

hundar_3931.jpg
Mina hundar

kalrotskord_4505.jpg
Nyskördade kålrötter
från den egna odlingen

mangoldskord_4532.jpg
Nyskördad Mangold
från den egna odlingen

matlagn_3975.jpg
Webbmaster lagar mat


rakost_3621.jpg
En perfekt råkosttallrik

risgrynsgrot_4541.jpg
Skall man köpa färdiglagat?

vaffelgott_5175.jpg
En våffla på våfflan

rodbetsbiff_4864.jpg
Rödbetsbiff med ris och purjolök

koklada_4549.jpg
Koklåda sparar energi
gulash_3976.jpg
Vegetarisk Gulasch
Billig mat


ved_klyvyxa_4245.jpg
Ved värmer flera gånger

pannan_3858 (kopia).jpg
Full fart i vedpannan

sotaren_2330.jpg
Sotarn på taket
Men man kan sota själv billigare

auktionist_4702.jpg
Mycket pengar att spara på auktion

bocker_4503.jpg
Läs böcker!
Bättre än TV
hus_stuga.jpg
Bo billigare
på landet!
skafferi_4942.jpg
Ett kallt skafferi sparar pengar.
saab_0841.jpg
Veteranregistrerad bil
är billig i längden

tomte_3966.jpg
Tomten är nöjd med det lilla
söndag 11 december 2011
Meningsfullt att odla?

Nedanstående artikel har vi fått låna från tidningen Odlaren. 
Vi tackar!
Fråga: Jag är nu inne på andra säsongen av odlande på kolonilott, det är väldigt uppslukande, roligt, nyttigt, ansträngande och gott!  Det känns som att med några års övning och ett större område, som om självförsörjning inte är omöjligt.  Tanken lockar, att vara oberoende och äta nyttigt och hållbart, eller?
   Allt hänger ihop, min jord är allas jord den hänger i alla fall ihop med övriga världen, regnet som faller, gödningen som tillkommer även om det är eko-kossor och nässlor och miljöboven komposten.
   Är det en hållbar idé att alla håller på, på sin kant? Är det inte ett resursslöseri av magnitud att alla jobbar för sig själv, vattnar för sig själv osv.  Är inte ekologiska storjordbruk bättre?
   Är det i väntan på en bättre planet eller är det vägen?  Kan det inte vara så, att vägen inte leder oss någonstans utan bara till självtillfredställelse?  För jag står där bland mina goda grönsaker och känner ibland att jag inte gör en fluga förnär men samtidigt har jag inte gjort nått för någon och tiden jag använt står inte i proportion till mitt arbete.
Är mycket intresserad av att höra tankar kring detta.

/Jonas 


Svar: Du frågar dig om det är meningsfullt att hålla på med småskalig odling själv, om det verkligen gör något gott för världen.
Jag tycker man kan se det här från lite olika perspektiv.
  Fobo och Odlaren står för att småskalig odling är bra för både jorden och den enskilde.  
När vi talar om jorden menar vi både den stora hela världen och den lilla jordbiten vi odlar på.
   På en vanlig villatomt eller kolonilott kan man lätt få in 100 kvadratmeter odlingsland, några fruktträd och bärbuskar. Detta kan ge en skörd på 100 kilo grönsaker och 100 kilo frukt. 
Om man skulle köpa denna mat istället skulle man orsaka koldioxidutsläpp på ungefär ett halvt ton. 
Varje svensk orsakar i medeltal utsläpp på cirka 8 ton koldioxid per år.  Det innebär att odling av egen mat är något av det mest klimatsmarta man kan göra.  Dessutom sparar man pengar, slipper gå på gym och får en naturupplevelse.  Ett ytterligare plus är att transporterna av maten försvinner.
   
Från ett filosofiskt perspektiv tycker jag att varje människa har ansvar för sin lilla del av jorden. Man kan inte kräva att den enskilde ska lösa alla stora problem och åtgärda all miljöförstörelse, men man kan ta hand om sin jord. Om alla gjorde det skulle vi inte ha varken försörjningsproblem eller miljöförstörelse.     
Man kan naturligtvis invända att det är irrationellt att odla småskaligt och det kräver också otroligt mycket av den enskilde om man vill vara självförsörjande på mat. 
Men lösningen behöver ju inte vara storskalighet och mekanisering. Istället kan man tänka sig odlingskooperativ, byteshandel mellan småskalig producenter och olika typer av samverkansprojekt för att skapa en lokal och bärkraftig försörjning.
Naturligtvis är det bättre om flera småodlare delar på teknologiska lösningar, till exempel har en traktor gemensamt, ordnar bevattning gemensamt och så vidare. Det är alltid rätt att samarbeta. 
Men det ligger också en otrolig frihet i att kunna producera i alla fall en del av sin mat själv och att stå på egna ben.
I framtiden tror jag på en kombination av småskalig odling som ger livsmedel av hög kvalitet direkt till konsumenten i kombination med en del större odlingar. Vissa grödor är absolut mer rationella att odla i större skala och en del kräver också någon teknologi för förädling som är mer rationell om. den samordnas.  Jag tänker då till exempel på säd och malning av mjöl, oljeväxter och pressning av olja, fiberväxter och framställning av fibrer. Men det dagliga behovet av grönsaker och frukt kan gärna odlas i hemträdgården eller mycket lokalt. 
    Du skriver att odlingen ger dig personlig tillfredställelse det är ju faktiskt ett mycket viktigt värde. Personligen tror jag att dagens värld är för teknologisk och för abstrakt och att de flesta mår bättre av att komma närmare jorden. Vi lever också i ett otroligt uppskruvat tempo som inte alls stämmer med vår biologi. Att odla innebär att man måste anpassa sig till naturens kretslopp och att man får vänta till naturen ger oss skörd. Denna anpassning mår vi helt enkelt bra av.
  
 Så svaret på din fråga är väl just inte svårare än så. Känner man i hjärtat att man vill odla så ska man naturligtvis göra det.
Karin Jansson
Publicerad av webbmaster : söndag 11 december 2011 - 11:54:39 | Läs/skriv kommentar: 0 |utskriftsvänlig Skapa PDF av denna nyhetsartikel
Nyhetskategorier
 Budget
 Hygien
 Det hänger på håret
e107 På måndag 24 september 2007 - 23:15:13 | 1

     
Bokförlaget Moster Beda

bokfrlaget.jpg
Köp boken!

lb_bok.jpg
Huvudmeny
· Hem
· lista
Länka hit
Länka hit
Mystiska Träd

mystiska.jpg
Fattiga.se

skuldsatt.jpg


e107.v4 tema av jalist